STAR WARS EMPIRE

Han Solo: A Birodalmi Kadét, és ami a Solo filmből kimaradt.

Képregény kritika

2021. február 09. - starwarsempire

Mióta 2015-ben Az ébredő Erővel elkezdődött az új filmek korszaka, mindig adnak ki hozzájuk különböző kísérő kiadványokat, multimédia-projektek keretében. Ezek a művek, amik főleg könyvek és képregények, általában előzményül szolgálnak az adott filmhez, amiben felbukkan egy-egy karakter vagy helyszín a filmből.

A 2018-as Solo: Egy Star Wars történetet is követte egy ilyen projekt. Jelen írásom tárgya, a Robbie Thompson és Leonard Kirk által írt 5 füzetes képregény sorozat is ennek a részeként látott napvilágot. A füzetes megjelenés 2018 novemberétől 2019 márciusáig tartott, majd még ebben az évben kiadták TPB formátumban is. Magyarországon - a jól megszokott módon a Szukits kiadó jóvoltából olvashatjuk, a Beckett különszámmal kiegészítve.

Na de milyen lett a képregény?

hansoloimperialcadet1-coverart.jpg(Az első szám borítója)

A történet röviden Han Caridai akadémián töltött kadét éveibe enged betekintést, és így tulajdonképpen a Solo film eseményeit köti össze onnantól, hogy Hant a Korélián felvették a birodalmi akadémiára egészen a Mimbanon látott következő megjelenéséig.
A képregény az elején még egy Korélián játszódó montázzsal indít, ami gyorsan átveszi a Solo film előtti, és a film elején játszódó eseményeket. Ezután indul be a történet lényegi része, és nyerünk betekintést Han Solo, Caridai Akadémián eltöltött idejébe. Belelátunk a birodalmi alapkiképzés keménységébe, és a kiképzőtisztek kegyetlenségébe. Megtudjuk, hogy a Birodalom az alapkiképzés idejére megfosztja a kadétokat a nevüktől, azt számokkal helyettesítve. Már itt megmutatkozik Han-ban, hogy mennyire veszi komolyan a Birodalmat, hiszen rögtön egy Tie elkötésével és dezertálással kezd. A halálbüntetéstől pedig csak Yurib, az akadémia egyik oktatója menti meg, aki egykori önmagát véli felfedezni az ifjú Solo-ban.
Han-on kívül kapunk még mellékszereplőket is, akiket a lehetőségekhez képest - mégis csak egy minisorozatról beszélünk, igen jól kidolgoztak. Megjelenik Beilert Valance, akit a régi 1977-es Marvel képregényből kanonizáltak, és a Dree fivérek is itt jelennek meg először. Mindhárom karakter visszatérő szereplőjévé válik majd a későbbi képregényeknek, így ha valaki tudni szeretne valamit az előéletükről, mindenféleképpen ajánlott számára a kötet.
Kanina szempontjából is egy jó szereplőt kapunk, akinek a jelentésén keresztül megtudhatjuk, hogy mit is gondol, a kezdetben kedvenc csempészünkről.
Han-ban a történet előrehaladtával megmutatkozik, hogy mennyire helyén van a szíve, nem egy alkalommal megtagadva a parancsot menti meg a bajtársait, még Valance-t is, akivel az egész történet alatt ellenséges viszonyuk volt. A Qhulor-on történtek mutatják meg, hogy a Birodalomnak nem számítanak semennyire a katonái, még a legjobbakat is képes feláldozni csak azért, hogy elérje a célját.
Szintén az itteni események nyitják fel Kanina szemét is, aki ezután a ghular rabszolgák segítségével dezertál a seregből, hogy hazatérjen a szülőbolygójára. A Birodalom a farium hasznosítása miatt rabszolga sorba akarta taszítani a Qhulor bolygó lakóit, és Kanina rájött, hogy az ő bolygójának lakóival se fog másképp bánni a, mivel ők is fariumot bányásznak.


Szót kell, hogy ejtsek még a Beckett különszámról is, amit a kötet végére szúrtak be. Ez a füzet csupán egy egyszerű kalandot mutatott be Beckett-el és a csapatával, a végén tiszteletét teszi Enfys Nest. Furfangos cselt követ el, amire nem számítottam, de Beckett-ről többet is írhattak volna. Legalább egy a Birodalmi Kadéthoz hasonló minisorozatot érdemelt volna a karakter.

beckett1finalcover.jpg

Mindent összevetve, a Birodalmi Kadét kötet egy kellemes olvasmány, ami remek kiegészítésképpen szolgál a Solo filmhez, és Beckett karakterét is felvezeti, a rajzokra se lehet panasz, egyik számnál se. Egy kis megvalósításbeli hiba csúszott a kötetbe, ugyanis a borítók felcserélődtek, de ez a történet élvezeti értékéből semmit se von le. 3/5

Írta: Boros Bálint
Szerkesztette: Gellai Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsempire.blog.hu/api/trackback/id/tr5416421024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása