STAR WARS EMPIRE

Kánon & Legendák

2019. október 29. - starwarsempire

A BŐVÍTETT UNIVERZUM (Expanded Univers - EU)
A hat Csillagok háborúja filmen kívül már egészen a 80'-as évektől kezdve jelentek meg Star Wars történetek más médiaanyagokban. Ez alatt főként regényekre, képregényekre és videó játékokra gondolok. (De ide tartozoik a két különálló Ewok film vagy a Hollyday Special is.) Ezek képezték eredetileg ezt az univerzumot.
Ezek az újabbnál újabb történetek hatalmas számmal vonzották be a rajongók tömegeit és tárták ki a kapukat a lehetőségek majd szinte végtelen tárháza előtt a Star Wars világában. Volt itt Luke levágott kezéből alkotott gonosz Luke klón, jedivé váló Leia, vagy hogy a rajongók kedvencét ki ne hagyjam kék bőrű Birodalmi admirálsi.

Mi az, hogy Kánon?

Eredetileg kánonnak hívták azt a mércét, hogy egy adott történet mennyire fogadható el hivatalos Star Wars történelemnek. Mondjuk, hogy egy regény története mennyire megy szembe egy Star Wars film történetével, mennyire tartalmaz olyan fatális baromságokat, amiket egy igényesebb hollywoodi filmben elképzelhetetlennek tartanánk.

Ellentmondások az EU-ban.

Függetlenül az előbb említettektől, olyan is előfordult, hogy két EU-s történet ellentmondott egymásnak. Például egy szereplő egyszerre volt két helyen, vagy csak nem vette figyelembe az egyik történet a másikat.

Kánon szintek az EU-ban:

Lucasék azt a megoldást találták ki a fenti két problémára, hogy egy kánon szint rendszert alkottak meg és a megjelent médiaanyagokat besorolták ebbe a rendszerbe. Ez alapján, ha nem is egyértelműen, de valamilyen mértékben mégis rendet teremtettek a káoszból.

Kánon szintek:
G-kánon - A George Lucas által megalkotott hat film.
T-kánon - A The Clone Wars animácós mozifilm és TV sorozat.
C-kánon
S-kánon
N-kánon - "Non Canon", azaz nem kánon. Pl.: a LEGO Star Wars filmek.

A FELVÁSÁRLÁS:

2012-ben George Lucas eladta a teljes birodalmát a Disney-nek. Mivel már korábban is valamilyen szinten mindenki tudta, hogy az újabb Star Wars folytatások, a független filmkészítés hátulütője miatt, vagyis a megfelelő anyagi háttér meglétének hiánya miatt nem készültek el, szinte biztos volt, hogy az új tulajdonos ennek birtokában bele fog vágni minimum egy új trilógiába. Tehát nem is az volt a kérdés, hogy jön-e majd a 7-8-9, hanem hogy mi lesz az EU-val. Hiszen, abban már megírták könyv formájában a hatodik rész utáni eseményeket. Vajon azoknak a történetét valósítja meg a Disney? Ha nem azokat a történeteket, akkor mi lesz az azokon kívüli történetekkel? A sok ezer évvel a Baljós árnyak eseményei előtt játszódó The Old Republic érával, vagy az eredeti trilógia korszakában játszódó Force Unleashed-dal?

A Marvell példája:

Valamivel korábban már láthattunk egy nagy felvásárlást, ahol szintén a Disney vásárolta meg a teljes Marvel Entertainment-et, annak filmkészítő stúdiójával együtt. (Az egyszerűség kedvéért itt most nem írok a Fox X-men-jéről és a Sony Pókemberéről sem.) Itt azt a megoldást találták ki, hogy az eddig is létező képregényes univerzumok továbbra is függetlenek lesznek, viszont a Marvel Moziverzum képregények által inspirált filmjei egy világba kerülnek.

AZ ÚJ REND

Az új rendszer nemes egyszerűséggel a korábbi EU-t egy alternatív univerzumba helyezte, melynek neve Legendák. Az új filmek pedig egy vadonatúj Kánon univerzumba érkeznek, aminek az alapját az eredeti hat George Lucas által megalkotott filmek és a 2008-as The Clone Wars animációs mozifilm és tévé sorozat adja. A döntést három érthető okkal indokolták. A régi rendszer bonyolult volt és ellentmondásos ezen kívül nagyobb alkotói szabadságot akartak az új filmekhez és produktumokhoz.

Ezen kívül Pablo Hidalgo vezetésével, létrehoztak egy csoportot, aminek a neve Lucasfilm Story Group lett, akiknek sok minden más mellett az a feladata, hogy az új könyvek, képregények és játékok alkotóinak nyújtanak segítséget abban, hogy az új produktumok történetei illeszkedjenek ebbe az új univerzumba. Magyarul minden új könyv, képregény, játék története egy univerzumban lesz a filmekkel, vagyis Kánon lesz.

Erre láthattunk példát is már, hiszen Saw Gerrera karaktere a Zsivány Egyesben, már korábban is szerepelt a The Clone Wars-ban. Vagy a Solo végén felbukkanó Darth Maul is azért lehet ott mert szintén az előbb említett sorozatban, kiderült, hogy túlélte a Baljós árnyakat.

Nekem személy szerint nem tisztem eldönteni, hogy jó lett-e ez a megoldás vagy sem, mert szerintem ezt így objektíven nem lehet megállapítani. Véleményem van róla. Nekem nagyon tetszik az új rendszer, ez az új éra, de ha te ezzel nem így vagy, szíved joga!

Annyira szeretnék mindenkit megkérni, aki olvassa ezt a blogot, hogy figyeljünk arra, hogy ne bántsunk másokat azért mert annak tetszik vagy nem tetszik az új rendszer.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a cikket!

Az Erő legyen veletek, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsempire.blog.hu/api/trackback/id/tr3515267236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása