STAR WARS EMPIRE

Star Wars: Az utolsó Jedik

KRITIKA & ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

2017. december 14. - starwarsempire

Hatalmas Star Wars fanként, előszeretettel olvasok könyveket, képregényeket nézem a rajzfilmsorozatokat és lelkesen várom a filmeket, azonban még a nyár folyamán aggodalmamat fejezztem ki. Mi lesz, ha nem tetszik a VIII. rész, ha túl magasra teszem a lécet?

Őszintén fiúk-lányok, ez a film bőven megüti a mércét! Imádom!
Szerintem Rian Johnson eszméletlenül jó munkát végzett, és nem csodálom, hogy ezek után egy egész trilógiát bíztak rá!

Miután kijöttem a moziból totál egyetértettem Kathleen Kennedyvel:

"Rian olyan történ írt, ami váratlan mégis helyénvaló!"

- Kathleen Kennedy

Szintúgy a Daisy Ridley szájából elhangzotakkal:

"Tudjuk, hogy ez a második film a trilógiában.

Mégis olyan érzés, mintha egy önálló darab lenne!"

- Daisy Ridley

 

 A film üteme az elején nagyon pörgős, ezt követően várható volt egy kissebb belassulás a masodik harmadra,  viszont a harmadik harmad, ugyanezt a lassú-gyors tempót kétszer is megcsinálja.

 A poénok az elejétől fogva nagyon ülnek, habár egyesek kérdőre vonják ennek a mennyiségnek a létjogosultságat. Ugyanakkor egyrészt szerintem ez a mennyiség baromi jól egyensúlyozza a film dramaturgiai részeit, ami teljesen indokolt is hiszen nehéz dráma nélkül mesélni a háborúról.

Másrészt érdemes lenne az ezt a humormennyiséget kritizálóknak elfogadni, hogy ez hiába egy Star Wars film, Disney film is. Ez utóbbi stúdió pedig családi filmeket csinál, amiket mint ahogy azt a neve is mutatja családostól (is) meg lehet nézni! Igen! Be tudsz rá ülni egyedül, felnőtt emberként és egy a Te korosztályodnak szóló filmet fogsz látni, de beülhetsz a gyerkőcökkel is a moziba, mert ők is imádni fogják!

Welcom to Disney's galaxy!

 

Mindezek mellett azt kell mondjam, hogy erre a filmre érdemes rákészülni, mert elfáraszt! A maga 150 percével mondjuk melyik film nem fáraszt le, de ha ehhez hozzáadjuk a történet tempójának folyamatos változtatását, illetve a sírva kacagós részek és az őszintén megható jelenetek körforgását, akkor az a laza 5 csavar, amelyek mindegyike után azt hiszed tudod mi következik, aztán mégse, csak hab a tortán!

És ekkor még nem beszéltem a szemkápráztató látványról, a gigászi gépek csatájáról, a kalandos küldetésekről, és a romantikus szálakról!

 Spoilermentesen, szerintem minden rajongó álma valóra válik, és csak az igazán vérbeli "magyaroknak" (a mindenben csak a rosszat látó, elégedetlenkedőknek) nem fog tetszeni! Lehet, hogy fanként elfogult vagyok, de objektív szempontból sem tudok, rá rosszat mondani.

 A szinészi játék helyén van! Daisy Ridley és John Boyega néhol kissé talán meglepődötten keresi a helyét, de ebben a környezetben talán a karaktereik is tényleg ilyenek lennének. Isaac Oscar megfelelt, mint Han Solo pótlék, de picit túltolta, az előbb lövök aztán kérdezek figurát. A Rose-t játszó Kelly Marie Trann meglepően jó volt, hitelesen játssza a megtört ellenállót harcost. Laura Dern figurája engem nem fogott meg. Lehet, hogy a szerepnek jót tett volna még egy kis játékidő, de a film hosszát tekintve semmiképp. Mark Hamill brillírozik, Carrie Fisher méltó búcsút kap, a zsebében volt a szerep.

De a döbbenet, amiben mindenkivel ellentétben reménykedtem és hál istennek igazam is lett, az Adam Driver. Ez a rész nagyon is rávilágít, hogy nem a színésszel volt baj a VII. részben, hanem maga a karakter volt az, aki ilyen életutat jár be!

 

 

SPOILER:

 

 

Mert nem Kylo mondja, hogy ő lesz a következő Darth Vader, hanem rajta kívül Mindenki más!
Rian Johnson meg elmehet a fenébe, a nyilatkozatával, hogy Luke az utolsó Jedi.
Ez a rendező, a félrevezetések mestere! Respect!

 

 

SPOILER VÉGE

 

 

A VII. résszel egybekötött maratont, mimdenkinek csak javasolni tudom. Én így néztem, de ehhez a verzióhoz fogyasztásnak egy kosár KFC-t javasolnék 1 liter kólával és zöld béka gumicukorral.  ;)

ÉRTÉKELÉS:

IMDB: 8,3
RottenTomates: 93%

A bejegyzés trackback címe:

https://starwarsempire.blog.hu/api/trackback/id/tr2913500503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása